Aurul de 14 Karate

decembrie 10, 2020 De admin Oprite

Aur de 14 k

Aur 14 carate ........ 585 ‰ (585 ‰ inseamna 585 parti aur pur din 1000 parti de aliaj).

Caracteristici

Punctul de topire al aurului, este de 1064 grade Celsius. 14 karate 58,5% aur în compoziție.

Placare carcasă ceasu cu aur 18 k

Despre puritatea aurului

Puritatea aurului este masurata in Karate, denumire folosita pentru a indica procentajul de aur pur sau aur fin, dintr-un aliaj de aur.

In forma pura, 1000‰ aur inseamna 24 karate fiind mai valoros, mai scump, insa mai moale, asadar mai putin durabil decat aliajul de 18 Karate, care contine 750‰ aur fin sau decat cel de 14 Karate, ce contine 585‰ aur fin. Daca vom compara aliajele bijuteriilor, atunci cu cat aliajul are mai multe Karate, cu atat pretul bijuteriilor va fi mai mare, datorita continutului mai ridicat de aur galben pur.

Asa cum am prezentat anterior, aurul in stare pura este maleabil si nu este posibila confectionarea bijuteriilor. Aurul pe care îl purtam are in componenta 75% aur pur, 12,5% argint si 12,5% aliaje, valabil pentru aurul galben sau aur galben rodiat, pentru cazurile in care folosim aurul alb.

 

Aur de 14 Karate

De obicei, o bijuterie poartă marca purității aurului, de exemplu „14K” sau „585”.

Pe vremuri, această marcă era imprimată cu o ștanță, astăzi este gravată cu laser, împreună cu marca producătorului. Pentru bijuterii care vor fi purtate în fiecare zi, aurul de 14K este ideal pentru că e mai rezistent la zgârieturi.

 

Karate și Uncii

Gradul de puritate al aurului nativ, lingouri (bare sau lingouri de aur nerafinate), si aurul rafinat este stabilit ca fiind conținutul de aur. 
 
„Karatul“ indică proporția de aur masiv în aliaj in bazat unui total de 24 de parti. Astfel, 14 karate (14K) Indică compoziția de 14 parti aur și 10 parti de alte metale. De altfel, aurul de 14K este frecvent utilizat în realizarea bijuteriilor. „karat“ nu trebuie confundat cu „carat“, unitatea de greutate pentru pietre prețioase folosite.
 
Cel mai des în zilele noastre se găsesc bijuterii din aur și aur de 14 K și de 18 K, insă se găsesc pe piață și bijuterii din aur de 8K, 9 K, 10K, 12 K, 20 K, 21 K 22 K sau 24 K. 
 

Aurul de 24 Karate

Este cel mai pur și cel mai prețuit, deoarece are în compoziție 99% aur.

 
Atunci când se confecționează bijuterii din aur, nu se folosește aur 100% pur, din cauză că ar fi prea moale. Aurul pur este întotdeauna de 24 de carate.  
 

Aur de 18 karate 

este acela în care, din 24 de părţi, 18 părţi sunt aur, şi 6 părţi sunt alte metale, iar în cazul celui de 14 karate, 10 părţi sunt alte metale, iar 14 părţi sunt aur pur. 

 

Karatul 

Este cantitatea de aur curat, pur din aliaj, egală cu a 24 – a parte din masa totală.

 
Karatajele cele mai frecvente sunt: 9K – 37,5% aur, 10K – 41,6% aur, 14K – 58,5% aur, 18K – 22K aur și 75% – 90% aur. Această ultimă categorie este de fapt 21,6K, dar sa strecurat ca 22K si a ramas asa.
 
Sistemul Karat a fost completat de sistemul de finețe, în care puritatea metalelor prețioase este notată în părți de metal pur în aliaj.
 

Unciea

Este unitatea de bază de greutate utilizată în tratarea cu aur este Uncie troy. O Uncie troy este echivalenta cu 20 de Pennyweights Troy. În industria de bijuterii,  unitatea de măsură comună este pennyweight (tdw.), care este echivalent cu 1.555 de grame.

 
Denumirea sa vine de la numele orașului Troyes din regiunea franceză Champagne, unde această unitate de măsură era foarte folosită în Evul Mediu, în zilele de târg.
În acea epocă, târgul din Troyes era unul dintre cele mai renumite locuri în care se făcea comerț, la care participau comercianți din diferite țări.
 

Termenul de „aur-umplut“ 

Este folosit pentru a descrie articole de bijuterie din metale de bază care pe una sau mai multe suprafețe sunt acoperite cu un strat de aliaj de aur. 

 
O marcă de calitate poate fi utilizată pentru a arăta cantitatea și finețea aliajului de aur. 
 
Niciun articol care are o porțiune din aliaj de aur mai mică de o douăzecime de greutate nu poate fi marcat „umplut cu aur“, dar ele pot fi marcate „placate cu aur“, cu condiția ca fracțiunea proporțională și desemnările de finețe sa fie de asemenea, indicată.
 
Articole de bijuterii placate electric care au cel puțin șapte milionimi dintr-un inch (0,18 micrometri) de aur pe suprafețe semnificative pot fi etichetate „placate electric“, grosimi placate cu mai puțin decât aceasta pot fi marcate „aur străfulgerat“ sau „aur spălat
 Articol – Aurul de 14 Karate

Reparatii bijuterii aur – argint, gravură asistată pe calculator, placare cu aur galben si roz, rodiu srtalucitor. Polish bijuterii si ceasuri, Placare ceasuri cu aur, rodiu, nichel. Aurul de 14 Karate