BIJUTERIILE – ACCESORII STRĂLUCITOARE PENTRU UN STIL FĂRĂ VÂRSTĂ

august 4, 2023 De admin Oprite

Oamenii poartă bijuterii din aur de secole. Această tradiție străveche ne dezvăluie că aurul a avut întotdeauna o semnificație aparte și că va continua să fie un accesoriu de valoare în generațiile viitoare. Istoria bijuteriilor din aur se întinde pe parcursul a mii de ani, iar trecerea timpului și schimbarea trendurilor nu au reușit niciodată să îi diminuieze splendoarea. Din contra, și-au făcut apariția noi și variate modele care au amplificat frumusețea acestui metal prețios.Atunci când auzim cuvântul “aur”, ne vine instantaneu în minte imaginea unui metal prețios de culoare galbenă. Totuși, aurul galben pur este prea moale pentru a fi utilizat în confecționarea bijuteriilor, așa că este necesară adăugarea unui amestec de cupru sau argint pentru a-i conferi rezistență și durabilitate. De exemplu, aurul de 14 karate conține 58% aur, în timp ce aurul de 18 karate conține 75%. În funcție de amestecul folosit, aurul poate căpăta nuanțe diferite, de la aur alb la aur roz, negru sau verde. Alegerea culorii aurului este în totalitate o chestiune de preferințe personale.

Bijuteriile din aur au o istorie bogată și fascinantă. Cu mii de ani în urmă, mesopotamienii au fost primii care au creat bijuterii din aur, iar acest metal valoros a devenit rapid o parte importantă a mitologiei egiptene antice. Egiptenii au fost pasionați de aur și au creat bijuterii elaborate pentru familiile regale. Aceste piese de aur au devenit o tradiție la evenimentele speciale, iar bijuteriile erau atât de importante pentru egipteni încât faraonii erau înmormântați alături de cele mai prețioase piese personale.

La fel de importante au fost bijuteriile din aur în Roma antică și în perioada Renașterii. Romanii purtau inele din aur cu pietre prețioase, iar femeile erau înclinate să poarte brățări și coliere din aur. Bijuteriile din aur erau considerate o modalitate de a evidenția influența socială și averea. În perioada Renașterii, pandantivele erau adesea atașate de coliere lungi, iar inelele erau ornamentate cu pietre prețioase. Aurul era împodobit pe orice obiect de îmbrăcăminte al nobilimii europene.

Caratajul reprezintă puritatea aurului din care sunt confecționate bijuteriile. Aurora pură are 24 de carate, însă fiind foarte moale, nu poate fi utilizată în stare pură. Astfel, bijuteriile din aur sunt confecționate în amestec cu alte metale, iar caratele variază de la 8 la 24. Cu cât caratajul este mai ridicat, cu atât bijuteria este mai scumpă și mai pură.

Frumusețea bijuteriilor din aur este dată de varietatea de nuanțe pe care acest metal le poate avea. Aurul galben de 24K are o culoare naturală de galben strălucitor, apreciat de mulți. Aurul roz conține un amestec de cupru și argint și are o nuanță caldă și romantică. Aurul alb, obținut prin amestecul cu paladiu sau argint, este preferat pentru că poartă o eleganță aparte și poate fi asortat cu diferite pietre prețioase în culori variate. Aurul negru, albastru și violet reprezintă opțiuni mai îndrăznețe și mai moderne, care pot adăuga un element distinctiv oricărei ținute.

Indiferent de nuanța aleasă, bijuteriile din aur sunt nu doar accesorii deosebite, ci și o declarație de stil și gust personal. Aurul a înfrumusețat viețile oamenilor de secole și va continua să fascineze și în viitor. Fie că optăm pentru aur galben, alb, roz, negru sau în alte nuanțe, bijuteriile din aur adaugă un strop de strălucire și eleganță oricărei ținute.