Ce este aurul? Înțelegerea aurului ca marfă

ianuarie 26, 2023 De admin Oprite

Aurul este printre cele mai apreciate mărfuri din lume, cu o istorie de utilitate în valută și bijuterii, precum și un activ favorizat de refugiu în condiții de siguranță. În acest articol, descoperiți pentru ce este folosit aurul, istoria pieței și modul în care funcționează și ce afectează prețurile aurului.

PRINCIPALELE PUNCTE DE DISCUȚIE

  • Ce este aurul și pentru ce se utilizează?
  • Ce afectează prețurile aurului?
  • Cum poate fi tranzacționat aurul?

CE ESTE AURUL ȘI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ?

Aurul este un metal prețios râvnit de-a lungul istoriei pentru culoarea sa vibrantă, maleabilitate și lipsă relativă. Are aplicații industriale în electronică și informatică și este extrem de popular ca o componentă de fabricare a bijuteriilor. Aurul a fost întotdeauna folosit ca instrument monetar, precum și ca activ de refugiu sigur datorită tendinței sale de a-și păstra sau crește valoarea în perioadele de turbulențe ale pieței.

ISTORIA AURULUI CA CLASĂ DE ACTIVE

De mii de ani, oamenii au pus o primă mare pe aur. A reprezentat moneda unora dintre cele mai renumite civilizații din lume, cum ar fi imperiile Egiptului Antic și Romei. Mai recent, de la sfârșitul secolului al 19-lea până la izbucnirea Primului Război Mondial, valoarea monedelor a fost ancorată la o anumită cantitate de aur.

Începând de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea celor mai mari economii ale planetei funcționau într-un sistem financiar bazat pe un preț stabilit al aurului, care era legat de dolarul american. Acest lucru s-a încheiat abia în 1971, când SUA au optat să nu-și mai alinieze dolarul cu marfa.

În timp ce metalul prețios nu mai funcționează ca monedă oficială, prețul aurului rămâne un element extrem de influent pe piețele financiare și în economiile mondiale.

CE AFECTEAZĂ PREȚURILE AURULUI?

Factorii care afectează prețurile aurului includ stabilitatea, cererea și oferta, expunerea băncii centrale și volumele tranzacționate prin ETF-uri.

Stabilitate

Fiind instrumentul financiar de bază care stă la baza monedelor globale, aurul este considerat un activ destul de sigur. Prețul său tinde să crească în vremuri de turbulențe, pe măsură ce guvernele și investitorii îl transformă într-o acoperire împotriva incertitudinii. Invers, prețurile aurului scad de obicei în perioade stabile, pe măsură ce căile de investiții mai riscante, dar potențial mai profitabile, devin mai viabile.

Cerere și ofertă

Ca și în cele mai multe active de pe piața liberă, un exces de cerere de aur (în mod normal, pentru bijuterii de luare, sau de fabricație anumite produse medicale, industriale și tehnologice) conduce până prețul aurului (presupunând că oferta este constantă). Pe de altă parte, o slăbire a cererii are adesea efectul opus asupra valorii sale, trimițând prețul mai mic (presupunând că oferta este constantă).

Băncile centrale

Multe dintre rezervele de aur ale lumii sunt controlate de băncile centrale din țările dezvoltate, în locații precum Europa și America de Nord. Ca urmare, aceste bănci dețin o putere imensă de stabilire a prețurilor pe piețele mondiale ale aurului. În cazul în care băncile brusc a crescut sau a redus expunerea lor de aur la o dată, chiar și ușor, acest lucru ar avea un efect amplificat asupra prețului aurului. Prin urmare, băncile centrale se bazează pe un angajament comun (deși neoficial) de a se abține de la implicarea unilaterală în vânzări de aur la scară largă care ar putea destabiliza piețele mondiale.

Reparții bratari cu snur

ETF-uri

În timp ce fondurile tranzacționate la bursă sunt, în general, destinate să reflecte prețul aurului, mai degrabă decât să-l influențeze, multe ETF-uri mari dețin o cantitate semnificativă de aur fizic. Prin urmare, intrările și ieșirile din astfel de ETF-uri pot afecta prețul metalului, prin modificarea cererii și ofertei fizice de pe piață.

MODUL ÎN CARE AURUL AFECTEAZĂ MONEDELE

Când vine vorba de relația aurului cu monedele, corelația sa cu USD este un punct principal de discuție, deoarece dolarul american rămâne mecanismul de stabilire a prețurilor de referință pentru aur. Când valoarea USD crește, aurul devine mai scump pentru alte națiuni să cumpere.

Acest lucru determină în cele din urmă cererea să scadă, motiv pentru care există, în general, o relație inversă între dolarul american și prețul aurului. În plus, atunci când dolarul începe să-și piardă valoarea, investitorii se uită la aur ca o alternativă sigură și acest lucru ajută la împingerea prețului său în sus.

Graficul de mai jos arată această relație inversă între indicele dolarului american și aur.

De asemenea, valoarea aurului este legată de valoarea importurilor și exporturilor unei națiuni. Țările care exportă aur sau au acces la rezervele de aur își vor vedea monedele întărindu-se atunci când prețurile aurului vor crește, datorită creșterii valorii exporturilor totale ale țării.

CUM POATE FI TRANZACȚIONAT AURUL?

Există o serie de modalități de a tranzacționa aur, așa cum se explică în ghidul nostru aprofundat pentru tranzacționarea aurului. Acesta poate fi achiziționat ca activ fizic, tranzacționat folosind contracte futures și opțiuni pe piața mărfurilor sau tranzacționat printr-un fond tranzacționat la bursă sau ETF. Pentru mai multe informații despre fiecare dintre acestea, faceți clic pe linkul de mai sus. Pentru mai multe informații despre fiecare dintre acestea, faceți clic pe linkul de mai sus.

MOTIVE PENTRU A COMERȚULUI CU AUR

Comercianții ar putea lua în considerare tranzacționarea aurului, deoarece:

  • Ca un refugiu sigur în vremuri de turbulențe economice, când tinde să-și păstreze valoarea sau să aprecieze
  • Pentru a valorifica un dolar american slab și pentru a acoperi împotriva inflației
  • Pentru a menține un portofoliu divers de mărfuri, acțiuni, obligațiuni etc.