CE ESTE BRILIANTUL

noiembrie 17, 2023 De admin Oprite

CE ESTE BRILIANTUL – CELE MAI FRECVENTE INTREBARI DESPRE BIJUTERII CU BRILIANTE

 in Bijuterii

Distribuie: 

Un briliant nu este o piatră prețioasă, așa cum multe persoane cred, ci este un diamant cu o tăietură specială. Anvers Marcel Tolkowsky este cel care realizat, în 1919, o tăietură rotundă cu 57 de fațete, lucru nemaiîntâlnit până atunci, ce a primit denumirea de briliant. Această tăietură unică a diamantului permitea o reflectare surprinzătoare a luminii.

De-a lungul secolelor, omul a dezvoltat tehnici din ce în ce mai bune de prelucrare a pietrelor prețioase. Punctul de excelență rămâne însă tăietura tip briliant, care este considerată ideală.

Ce este un briliant și cum a apărut?

La jumătatea secolului al XVII-lea, au apărut primele briliante, adică diamante cu tăieturi speciale. Denumite „Mazarins”, aceste diamante aveau 17 fațete în vârf, ceea ce crea efectul de coroană. Tăietorul venețian Vincent Peruzzi a adăugat încă 16 fațete și a creat un diamant cu 33 de fațete. La acea vreme, bijutierii nu stăpâniseră încă tehnica tăierii pietrelor rotunde. Primele briliante au fost așadar pătrate sau dreptunghiuri rotunjite.

Reflexia luminii care face diamantul atât de popular îi este datorat până în prezent lui Anvers Marcel Tolkowsky, care a formulat o metodă matematică de șlefuire a diamantelor rotunde cu 57 de fațete, în 1919. Astfel, a obținut reflexia și refracția optimă a luminii, rezultând efectul de scintilație, de strălucire în culori, ceea ce bijutierii numesc ”focul”.

De la o vârstă fragedă, Marcel a fost încurajat de bunicul său, Abraham Tolkowsky, să se concentreze mai mult pe aspectele tehnice ale afacerii cu diamante, decât pe cele de design.

După ani de pregătire în atelierul familiei sale, Marcel a urmat cursurile Universității din Londra pentru a-și continua studiile. Acolo, a devenit un savant desăvârșit și un matematician, fizician și inginer strălucit. Restul articolului îl vei găsi în videoclipui de mai jos.

Ce este un briliant și cum a apărut?