Cum să curățăm aurul, argintul și pietrele prețioase

De ce este necesară curățarea bijuteriilor? Așa cum ținutele noastre ne definesc stilul, la fel și bijuteriile pot suferi deteriorări și pot-și pierde strălucirea pe măsură ce le purtăm în repetate rânduri. Cu toate acestea, există metode prin care le putem reda strălucirea fără a afecta materialul din care sunt fabricate. Astfel, vom îndepărta depunerile de praf și uleiurile care se acumulează de la pielea noastră și care pot deteriora bijuteriile în timp.

Putem curăța bijuteriile acasă sau trebuie să mergem la bijutier? Dacă cunoaștem regulile specifice pentru curățarea tipului de bijuterie pe care dorim să o curățăm, o putem face cu ușurință și acasă, fără a fi nevoie să apelăm la serviciile unui bijutier. Aceasta se aplică și pentru întreținerea cerceilor de aur și a tuturor bijuteriilor din cutia noastră. Nu există soluții speciale sau tehnici diferite pe care să nu le putem aplica și acasă, având în vedere că metodele eficiente de curățare a cerceilor de aur sunt destul de simple.

Cum cureți aurul și argintul cât și pietrele prețioase acasă
De aici poți viziona articolul

Cum și cu ce să curățăm aurul? Spre deosebire de bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, dar își pierd strălucirea din cauza depunerilor de praf, murdărie sau chiar de calcar, în cazul în care uităm să le scoatem înainte de duș. Pentru a curăța bijuteriile din aur, putem folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care lăsăm bijuteriile să se înmoaie timp de 15-20 de minute. După aceea, îndepărtăm cu grijă depunerile de pe bijuterii folosind o periuță moale, fără a aplica presiune. Pentru a reda strălucirea, secretul constă în a usca bijuteriile cu o bucată de piele de căprioară. De asemenea, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient cu alcool sau spirt, care îndepărtează reziduurile imediat.

Curățarea aurului cu amoniac reprezintă o altă metodă eficientă, dar este important să nu lăsăm bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu o folosim ca metodă obișnuită, deoarece în timp poate înegri aurul. Pentru a face soluția acasă, putem amesteca o parte de amoniac cu șase părți de apă. Bijuteriile se înmoaie în această soluție timp de un minut, apoi se clătesc bine și se usucă fiecare piesă în parte cu mare grijă.

O altă metodă eficientă de curățare a aurului este folosirea oțetului. Bijuteriile se lasă într-un bol cu oțet timp de 20-30 de minute, apoi se curăță cu o periuță de dinți, se clătesc și se usucă cu o cârpă moale.

Pentru bijuteriile din aur care s-au întunecat în timp, putem folosi o soluție din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă pentru a le reda culoarea inițială. Bicarbonatul dizolvat în apă nu va deteriora aurul sau zgâria, dar trebuie utilizat doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur.

În cazul în care aurul este puternic întunecat, bicarbonatul poate fi folosit pentru a reda culoarea, dar și spirtul sau alcoolul îi pot reda strălucirea și culoarea de odinioară. Este important să curățăm bijuteriile din aur cât mai des cu apă și săpun și să nu le lăsăm să-și piardă culoarea inițială, deoarece vor fi mai dificil de curățat. Dacă nu reușim să redăm strălucirea bijuteriilor din aur, putem apela la ajutorul unui bijutier profesionist care, cu siguranță, le va returna ca noi.

Cum să curățăm argintul? Bijuteriile din argint pot capăta în timp o culoare neagră sau gălbuie din cauza reacțiilor chimice dintre pH-ul pielii noastre și metal. Cu toate acestea, oxidarea argintului nu este un proces ireversibil, motiv pentru care îi putem reda culoarea prin curățare periodică.

Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți reprezintă o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui. Aceasta îndepărtează impuritățile și lasă bijuteriile curate și strălucitoare. Tot ce trebuie să facem este să lăsăm bijuteriile în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le curățăm cu o periuță de dinți pe care am pus puțină pastă de dinți.

Curățarea argintului folosind apă și sare este de asemenea eficientă în îndepărtarea impurităților și a reziduurilor depuse pe bijuterii. Putem folosi sare de bucătărie sau sare de mare pe care să o dizolvăm în apă și să lăsăm bijuteriile să se înmoaie în această soluție timp de 20 de minute. Apoi, curățăm argintul cu periuța de dinți și îl ștergem cu o cârpă moale.

Cum să curățăm bijuteriile din oțel inoxidabil? Bijuteriile din oțel inoxidabil sunt destul de ușor de curățat, dacă utilizăm o soluție din apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Bijuteriile se lasă în această soluție timp de 5-10 minute, apoi se clătesc bine și se lasă să se usuce. După aceea, le putem șterge cu o cârpă din bumbac sau din microfibră.

Cum să curățăm bijuteriile cu pietre prețioase? În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie să protejeze piatra, să nu o zgârie și să nu o erodeze. Bijuteriile cu pietre transparente, cum ar fi diamantele, rubinele sau cristalele, pot fi curățate prin introducerea lor în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Le lăsăm să se înmoaie aproximativ 20 de minute, apoi le clătim cu apă curată și le ștergem cu grijă cu o cârpă moale.

Pentru bijuteriile cu pietre opace, cum ar fi onixul, turcoazul sau lapisul-lazuli, curățarea se face fără săpun sau alte produse chimice, deoarece pietrele pot absorbi aceste substanțe și-și pot pierde culoarea și strălucirea. Acestea se șterg cu o cârpă umedă înmuiată în apă caldă.

Cum curățăm un inel cu diamant într-un mod inteligent și creativ?

Îngrijirea unui inel cu diamant este deosebit de importantă, mai ales în cazul modelelor cu gravuri, filigrane sau detalii lucrate manual. Înainte de a începe procesul de curățare, ar trebui să folosim o pensetă pentru a îndepărta cu atenție firele sau fibrele care se pot prinde în inel. După aceea, clătim inelul cu apă și îl scufundăm într-o soluție de curățare realizată prin diluarea amoniacului cu trei părți de apă. Însă nu lăsăm inelul să se înmoaie mai mult de un minut. După aceea, putem peria cu delicatețe inelul și ne putem șlefui diamantul cu o cârpă moale care nu se va agăța de colțurile în care piatra este încastrată.

Cât de des trebuie să curățăm inelul nostru cu diamant? Curățarea excesivă a acestuia poate cauza zgârieturi accidentale pe suprafața pietrei prețioase sau a metalului, prin urmare este suficient să îl ștergem zilnic cu o cârpă moale din microfibră sau bumbac, având grijă să nu o agățăm de colțurile inelului. În rest, inelul trebuie să fie curățat doar atunci când observăm că strălucirea este în estompare, adică de câteva ori pe an.

Când trebuie să apelăm la un bijutier? Bijuteriile pătate sau zgâriate necesită o curățare mai delicată și mai atentă, iar un bijutier poate reda aspectul lor nou. Dacă nu suntem siguri în privința soluțiilor pe care ar trebui să le folosim, cea mai bună opțiune ar fi să mergem la un bijutier și să primim sfaturi corecte.

De asemenea, dacă avem îndoieli în privința materialului din care este fabricată bijuteria noastră, este mai bine să apelăm la un specialist care o va inspecta și ne va recomanda cea mai bună soluție de curățare.

Ce trebuie evitat? Pentru a menține bijuteriile noastre în stare perfectă pentru o perioadă cât mai lungă, trebuie să evităm următoarele greșeli:

 • Nu lăsăm bijuteriile să se înmoaie în amoniac mai mult de un minut.
 • Nu folosim amoniac pentru a curăța perlele sau alte pietre prețioase, cu excepția diamantului, care este mai rezistent.
 • Folosim întotdeauna o cârpă moale pentru a șterge bijuteriile și le curățăm cu o periuță cu peri moi.
 • Nu folosim materiale abrazive pentru a curăța pietrele prețioase sau perlele.
 • Nu curățăm singuri bijuteriile vechi sau de familie – apelăm la ajutorul unui bijutier.

Cum curățăm bijuteriile cu perle? Pentru a păstra perlele într-o condiție bună pentru o perioadă cât mai lungă, este necesar să le acordăm o îngrijire specială. Deși perlele sunt foarte rezistente și durabile datorită structurii lor compacte și cristaline, suprafața lor fină se poate zgâria ușor, chiar și prin simplul contact cu pielea. Pentru a curăța perlele, avem nevoie de o cârpă moale din bumbac, fibră de bambus sau catifea, evitând materialele mai dure.

Nu folosim niciodată obiecte abrazive sau substanțe chimice comerciale, deoarece acestea pot deteriora perlele. Umezim cârpa cu câteva picături de apă și ștergem perlele după fiecare purtare, una câte una. La fiecare cinci curățări, putem folosi săpun și putem înmuia un bețișor de bumbac în el.

Cum curățăm bijuteriile cu safire? Safirele sunt pietre prețioase destul de dure și rezistente, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să folosim substanțe chimice puternice pentru a le curăța. Este suficient să le spălăm cu apă și puțin săpun lichid, iar dacă este necesar, putem îndepărta incluziunile de pe suprafața lor cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi. După aceea, putem șterge pietrele cu un șervețel moale și bijuteriile sunt gata de purtat.

Există soluții speciale pentru curățarea bijuteriilor? Substanțele chimice puternice pot deteriora sau eroda metalele, de aceea este indicat să nu folosim soluții al căror conținut nu îl cunoaștem în detaliu. Cele mai bune soluții speciale pentru curățarea bijuteriilor conțin apă oxigenată, alcool sau amoniac, dar în cazul celor cu amoniac nu trebuie să lăsăm bijuteriile în soluție mai mult de un minut. Există și alte soluții cu o compoziție mai delicată care permit scufundarea bijuteriilor până la cinci minute și au avantajul că pot îndepărta petele care nu pot fi îndepărtate cu alte soluții.

Sfaturi utile pentru menținerea frumuseții și strălucirii bijuteriilor. Iată câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să mențineți bijuteriile dvs. noi și strălucitoare pentru o perioadă mai lungă:

 • Purtați bijuteriile cu pietre sau perle cu grijă, deoarece montura acestora nu rezistă la șocurile mecanice.
 • Păstrați bijuteriile în cutiile pe care le-ați primit la achiziționarea lor sau în alte cutii special destinate bijuteriilor.
 • Evitați să purtați bijuteriile în timpul activităților casnice sau brutale sau în timpul contactului cu substanțe care conțin sulf.
 • Nu purtați bijuteriile în timpul activităților fizice.
 • Pentru a menține strălucirea bijuteriilor, recomandăm să le scoateți înainte de a lua duș sau de a face treburile casnice.
 • Evitați contactul cu substanțele chimice, deoarece acestea pot eroda metalele.
 • După fiecare purtare, ștergeți bijuteriile cu o cârpă moale.
 • Luciul metalelor prețioase poate fi afectat în timp dacă intră frecvent în contact cu parfum, apă sărată, creme de piele, fixativ pentru păr, clor sau sulf.
 • Gradul de matuire a bijuteriilor depinde de tipul de piele al purtătoarei și de rutina de îngrijire a pielii.

Urmați aceste sfaturi și vă veți bucura de frumusețea bijuteriilor dvs. preferate pentru o perioadă mai îndelungată, poate chiar veți transforma aceste bijuterii în cadouri memorabile pentru generațiile viitoare.

Dacă dorești să intri in legătură cu noi, atinci p poți face AICI

Te poți înscrie cu un email la newsletter, pentru mai multe noutăți AICI