Cum să curățați aurul în 4 pași simpli

octombrie 17, 2023 De admin Oprite

Curățarea bijuteriilor de aur acasă este rapidă și ușoară. Curățeniile regulate sunt o parte importantă a îngrijirii colecției tale de bijuterii și, cu puțină cunoștințe, oricine o poate face. Potrivit lui Teodor Toma de la Constantin Silver, cu sediul în București, există două motive principale pentru care veți dori să vă păstrați bijuteriile din aur curate.

De ce ar trebui să vă curățați bijuteriile de aur

În primul rând, doriți să mențineți aspectul frumos al bijuteriilor dvs. de aur. „Aurul fin lustruit are un finisaj strălucitor ca o oglindă, care strălucește și captează lumina ca nimic altceva”, spune Toma. „Când aurul intră în contact cu uleiurile naturale ale pielii noastre, estompează calitatea reflectorizantei, la fel ca amprentele de pe o oglindă.” Expunerea la loțiuni, produse cosmetice etc., va avea același efect, așa că este important să vă curățați ușor bijuteriile în mod regulat pentru a le menține să arate cât mai bine.

Citește și:

Al doilea motiv pentru a vă curăța aurul este în scopuri igienice. Acumularea de murdărie și transpirație va avea loc în timp în orice zone adâncite ale bijuteriilor tale. „Acest lucru poate provoca iritații și inflamații ale pielii, în special în cazul piercing-urilor la urechi”, spune Toma. „Păstrarea aurul curat este o parte importantă pentru a vă bucura și a purta confortabil bijuteriile.”

Mai jos, acoperim cele mai bune modalități de a vă curăța aurul acasă pentru a-l păstra strălucitor și frumos cât mai mult timp posibil. 

Cum să curățați aurul cu săpun de vase

De ce vei avea nevoie:

 • Detergent de vase
 • Apa calda
 • Castron mic
 • Periuta de dinti moale
 • Pânză uscată de bumbac 

Cum să:

 1. Nu vă curățați aurul în chiuvetă sau chiar lângă chiuvetă, deoarece s-ar putea să alunece și să-l arunce în scurgere. În schimb, curățați-vă aurul scufundându-l într-un castron mare umplut cu apă caldă și câteva picături de săpun de vase. 
 2. Utilizați o periuță de dinți moale pentru a îndepărta ușor depunerile sau murdăria. Poate fi necesar să acordați o atenție suplimentară oricărei zone îngropate. 
 3. Odată ce ați terminat de curățat, clătiți aurul într-un vas cu apă curată pentru a îndepărta orice reziduuri de săpun și uscați-l cu o cârpă curată de bumbac.
 4. În cele din urmă, asigurați-vă că vă inspectați bijuteriile înainte și după ce le curățați pentru orice pietre prețioase slăbite sau lipsă înainte de a vă arunca apa!

Cum să curățați aurul cu pietre prețioase

Potrivit lui Teodor Toma, manager Constantin Silver , este important să fii foarte atent la pietrele prețioase care se află în bijuteriile tale. „Diamantul, safirul și rubinul sunt foarte durabile și sigure pentru a se lăsa la macerat, dar pietrele prețioase mai moi, precum smaraldul și opalul, au nevoie de îngrijire suplimentară”, explică el. „Verificați dacă există pietre prețioase libere înainte de a vă curăța bijuteriile.” Puteți să vă scuturați ușor piesa și, dacă auziți vreun zgomot, ar putea fi un semn că aveți un vârf slăbit și riscați să pierdeți o piatră prețioasă. 

Nu expuneți pietrele prețioase la agenți de curățare aspre care le pot deteriora. Potrivit lui Toma, pietrele prețioase mai moi, cum ar fi perlele, turcoazul și opalul, trebuie manipulate și curățate cu grijă. Apa și săpunul este cea mai bună metodă de a curăța aurul cu pietre prețioase și puteți folosi o periuță de dinți pentru a curăța zonele adâncite din jurul oricărui decor.

„Este deosebit de important să curățați bijuteriile din aur cu pietre prețioase, deoarece în timp, acumularea inestetică se va aduna în și în jurul seturilor de piatră”, spune Toma. „Acumularea pe spatele pietrelor prețioase fațetate va stinge strălucirea pietrei.” 

Când ar trebui să mergi la un profesionist?

Dacă aveți o piesă mai veche care este zgâriată sau are pietre prețioase slăbite/lipsă, un bijutier vă poate lustrui piesele și strânge orice dinte. „Au, de asemenea, mașini cu ultrasunete și aparate de curățat cu abur care vibrează și elimină murdăria înglobată”, explică Toma. 

Nu încercați să vă curățați singur aurul dacă vă simțiți inconfortabil cu o lucrare de curățare sau vă este teamă că s-ar putea deteriora bijuteriile din aur. Lucrările de curățare dificile ar trebui lăsate în seama unui bijutier profesionist, avertizează Toma. „Bijuteriile de epocă ar putea necesita reparații sau restaurare pe lângă curățare – cel mai bine este să duceți aceste piese la un profesionist”, sugerează el. 

Nu uita că la noi se:

 • Repară bijuterii aur, argint
 • Gravează bijuterii și ceasuri
 • Gravează verighete
 • Plachează cu aur galben sau roz
 • Plachează cu rodiu și platină
 • Plachează cu argint
 • Curăță bijuterii și ceasuri

Și multe altele, dar pentru toate poți sauna la 0785550888 sau ne poți vizita în Mărgeanului 12 București.