Diamantul – Diamantele

august 31, 2022 De admin Oprite

Diamantul – Diamantele

Diamantul – Diamantele sunt cele mai căutate și admirate pietre prețioase, cu o strălucire strălucitoare care le diferențiază de toate celelalte bijuterii. Este la fel de adevărat și astăzi, când diamantele sunt extrase la scară industrială, așa cum era acum mii de ani când erau o marfă mult mai rară. 

Potrivit Institutului Gemologic din America (GIA)(se deschide într-o filă nouă), istoricul roman Pliniu scria în secolul I d.Hr., „Diamantul este cel mai valoros, nu numai dintre pietrele prețioase, ci dintre toate lucrurile din această lume”. Deci, de unde provin diamantele și ce le face atât de speciale?

Diamantele au fost descoperite pentru prima dată în jurul anului 2500 î.Hr. în India, potrivit Muzeului de Diamante din Cape Town(se deschide într-o filă nouă).. Aceste diamante nu au fost extrase în sensul modern – au fost pur și simplu colectate din sedimentele din râuri și pâraie. 

Aspectul lor izbitor i-a făcut extrem de dezirabili, iar până în secolul al IV-lea î.Hr. erau tranzacționați cu alte părți ale lumii. Raritatea lor extremă însemna că doar cei mai bogați își puteau permite, iar diamantele au devenit simbolul suprem al statutului în rândul elitei medievale. Abia în secolul al XIX-lea, când s-au găsit zăcăminte mai extinse de diamante în Africa de Sud, acestea au devenit accesibile publicului larg, potrivit muzeului.

Din ce sunt făcute diamantele

Cristalele de diamant sunt realizate dintr-un singur element chimic, carbon conform GIA(se deschide într-o filă nouă). Același lucru este valabil și pentru grafit, care este un mineral mult mai comun, care nu ar putea fi mai diferit ca aspect și proprietăți. 

Grafitul este din ce este făcută mina de creion și este atât de moale încât se frecă de pe pagină când scrii cu el. Diamantul, pe de altă parte, este una dintre cele mai dure substanțe cunoscute – atât de tare încât poate fi zgâriat doar cu un alt diamant. Diferența constă în aranjarea atomilor de carbon. 

Ce este si cum se formeaza diamantul natural
Ce este diamantul – ce sunt diamantele

În grafit formează foi plane, care pot aluneca cu ușurință una pe cealaltă, în timp ce în diamant formează o structură tridimensională rigidă, conform Atlanticului(se deschide într-o filă nouă). Duritatea diamantului înseamnă că are alte utilizări, mai practice, în afară de bijuterii, în special pentru utilizări tehnologice, cum ar fi tăierea și găurirea, potrivit unui articol publicat în cel de -al 14-lea Congres Internațional de Mineralogie Aplicată (ICAM2019)(se deschide într-o filă nouă). 

n timp ce carbonul există în mod normal sub formă de grafit pe suprafața Pământului, el poate forma diamant la adâncimi mult mai mari – o sută de mile sau mai mult – unde temperaturile și presiunile sunt mult mai mari, potrivit revistei Smithsonian.(se deschide într-o filă nouă). 

În câteva locuri, materialul purtător de diamante de la aceste adâncimi a fost transportat la suprafață de erupții vulcanice – iar o parte din acest material a fost ulterior spălat în albiile râurilor, unde au fost găsite pentru prima dată diamante. Astăzi, totuși, majoritatea diamantelor provin din exploatarea directă a rocii purtătoare de diamante, care se numește kimberlit după orașul minier Kimberley din Africa de Sud, unde a fost găsit pentru prima dată.

Cum se formeaza diamantul – diamantele

Diamantul – Diamantele

Diamantele se formează adânc în interiorul Pământului, dar pot ajunge la suprafață prin conducte vulcanice.

Cum sunt clasificate diamantele

Nu toate diamantele sunt la fel. Unele nu sunt potrivite pentru utilizare în bijuterii și își găsesc drumul în aplicații industriale. Chiar și diamantele de calitate prețioasă variază considerabil și sunt de obicei clasificate în funcție de „4 C” de tăietură, culoare, claritate și carate, conform Societății Americane de Prețioase.(se deschide într-o filă nouă). Primele trei se explică de la sine, în timp ce „caratul” este o măsură a greutății echivalentă cu 200 de miligrame.

DE CE DIAMANTELE SUNT SCUMPE

La un moment dat, diamantele erau scumpe din cauza rarității lor, dar astăzi sunt de fapt mai puțin rare decât multe alte pietre prețioase, cum ar fi rubinele sau safirele, potrivit Societății Internaționale de Prețioase.(se deschide într-o filă nouă). Cu toate acestea, producția de diamante implică un lanț de procesare costisitor, de la minerit până la lustruire. În plus, există o cerere uriașă la nivel mondial pentru diamante, datorită utilizării lor pe scară largă în inelele de logodnă – o „tradiție” care a apărut într-o campanie de marketing inteligentă din anii 1930, potrivit BBC .(se deschide într-o filă nouă).

Diamantul – Diamantele Constantin Silver – Reparații bijuterii

Când creatorul James Bond, Ian Fleming, a scris Diamonds Are Forever în 1956, el ar fi putut cita un proverb vechi. Dar se pare că și acesta era un slogan de marketing care fusese inventat cu mai puțin de un deceniu în urmă. Și nici măcar nu este adevărat, deoarece diamantul este o formă instabilă de carbon care se degradează în cele din urmă în grafit – deși este nevoie de milioane de ani pentru a face acest lucru, conform Dr. Christopher S. Baird de la Universitatea West Texas A&M.(se deschide într-o filă nouă).

Unde se găsesc Diamantele – Diamantele

Din punct de vedere istoric, epicentrul activității de exploatare a diamantelor a fost în Africa, dar mai recent au fost găsite diamante în multe alte părți ale lumii, conform geologului Hobart M. King de la Geology.com(se deschide într-o filă nouă). 

Africa joacă încă un rol principal, țări precum Botswana, Angola, Africa de Sud, Namibia și Republica Democratică Congo producând peste un milion de carate de diamante în fiecare an. Cu toate acestea, producția combinată a acestor cinci țări – aproximativ 30 de milioane de carate – este depășită de două țări non-africane, Rusia și Canada, care produc 41 de milioane de carate între ele. Și multe alte țări produc cantități mai mici de diamante de calitate prețioasă, inclusiv Australia, Brazilia și Guyana.

Diamantul – Diamantele din cer

Deși considerăm că diamantele sunt foarte rare, condițiile care le produc sunt destul de larg în întregul univers. Drept urmare, există într-adevăr „diamantele pe cer”. Avem dovezi directe în acest sens sub formă de meteoriți care conțin diamante, care au apărut foarte devreme în istoria sistemului solar, potrivit Space.com .(se deschide într-o filă nouă).

Înaintând rapid până în prezent, Pământul nu este singura planetă din sistemul solar unde pot fi găsite diamante. În adâncul atmosferei giganților de gheață Neptun și Uranus, carbonul poate fi comprimat la presiuni și temperaturi extreme necesare pentru a forma diamante, potrivit Space.com .(se deschide într-o filă nouă). Acestea se scufundă apoi în nucleele planetare sub forma unei spectaculoase „ploi de diamante”.

Privind dincolo de sistemul solar, este posibil să găsim planete cu mult mai multe diamante decât Pământul. Se presupune că planetele care orbitează stelele bogate în carbon ar avea un conținut de diamante mult mai mare decât propria noastră planetă . 

Cu câțiva ani în urmă, a existat o rafală de entuziasm în jurul unei anumite exoplanete, 55 Cancri e, care a fost salutată drept „planeta diamantului” deoarece se credea că este deosebit de bogată în diamante, a raportat Space.com .(se deschide într-o filă nouă). Cu toate acestea, deși această teorie nu a fost complet infirmată, acum pare mult mai puțin probabilă.

Diamantele din laborator

Nu există nimic mistic sau supranatural la diamante – ele sunt pur și simplu forma pe care o ia carbonul în anumite condiții de temperatură și presiune. 

Diamantul – Diamantele naturale s-au format acolo unde aceste condiții există în interiorul Pământului, dar este, de asemenea, posibil să se creeze condițiile necesare în mod artificial. Acest lucru a fost făcut la scară comercială pentru a face diamante sintetice încă din anii 1950, potrivit inginerului de materiale Dr. Dmitri Kopeliovich.(se deschide într-o filă nouă).. O abordare, numită tehnica de înaltă presiune, temperatură înaltă (HPHT), încearcă să imite procesul natural cât mai aproape posibil. 

O alternativă, numită depunere chimică în vapori (CVD), necesită temperaturi și presiuni mai puțin extreme. La început, diamantele sintetice erau de slabă calitate și potrivite doar pentru scopuri industriale, dar astăzi pot fi făcute suficient de atractive pentru a fi folosite în bijuterii, potrivit Institutului Gemologic din America.(se deschide într-o filă nouă).