Inelul de logodnă

Căsătoria

Este, fără doar și poate, unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om. Dar înainte de această ceremonie, există un alt moment special, cu o semnificație aparte – mai ales pentru femei, și anume cererea în căsătorie, care este însoțită de un inel de logodnă.

Alegerea  

Unei bijuterii perfecte este condiționată de o sumedenie de factori – de la bugetul stabilit, tipul de montură, materialul din care este confecționat, până la pietrele prețioase sau semiprețioase care intră în componența sa. 

În ciuda acestui fapt, bărbații nu sunt descurajați deloc de acest lucru, ci dimpotrivă. Atunci când își găsesc perechea, viitorii soți pornesc în căutarea bijuteriei perfecte și pregătesc din timp momentul, până în cele mai mici detalii.

Cea mai populară bijuterie din lume

Tradiția și istoria inelului de logodnă fascinează de secole întregi, având pentru unele persoane o semnificație chiar mai importantă decât verigheta. Conturul inelului – fără început și fără sfârșit – simbolizează iubirea celor doi – care este absolută. 

De asemenea, și această bijuterie semnifică legătura puternică dintre cei doi parteneri, promisiunea de căsătorie și de fidelitate.

Logodna 

Datează din anul 1215, atunci când Papa Inocențiu al III-lea a susținut că, înainte de a se căsători, un cuplu are nevoie de o perioadă în care să se cunoască mai bine. De asemenea, acesta a instaurat obiceiul dăruirii unui inel de logodnă ca simbol al dragostei infinite.

Această 

bijuterie a avut o evoluție impresionantă datorită dezvoltării pe care a cunoscut-o în timp industria bijuteriilor, dar și-a păstrat semnificațiile în toate culturile. 

Cu toate acestea, modul în care este purtat inelul poate varia de la o regiune la alta.

De exemplu, în America și în multe țări europene această bijuterie este purtată doar de către femei, în timp ce în alte culturi, inelele de logodnă îi însoțesc pe ambii parteneri.

Pe ce deget se poartă inelul de logodnă

Tradițiile și ritualurile care vizează oferirea și purtarea inelului de logodnă variază în funcție de contextele culturale.

Obiceiul de a purta această bijuterie pe al patrulea deget al mâinii stângi datează din Egiptul Antic. Pe atunci se credea că vena care pornește din acest loc este conectată la inimă. 

Aceasta era denumită „Vena Amoris”, care în limba latină însemană „vena dragostei”.

În prezent, această bijuterie se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, însă în anumite spații culturale, inelul se poartă pe degetul inelar de la mâna dreaptă. 

De asemenea, unele persoane poartă această bijuterie pe mâna stângă în perioada de logodnă, urmând ca în timpul ceremoniei de căsătorie să mute inelul pe mâna dreaptă.

În unele 

Țări precum Rusia, Germania, Norvegia și India, inelul de logodnă se poartă pe mâna dreaptă deoarece se consideră că purtarea unui inel pe mâna stângă aduce ghinion. 

Din punct de vedere etimologic, acest cuvânt provine din limba latină de la „sinister” care înseamnă „de rău augur”, iar în felul acesta se poate explica de ce aceste popoare au ales să poarte simbolul legăturii lor pe mâna care aduce noroc.

În Suedia și Chile, nu doar viitoarele mirese primesc inelele de logodnă, ci și bărbații. În Kenya de Nord, războinicii din Samburu poartă ornamente colorate în jurul gâtului pentru a indica angajamentul față de o persoană.

Cum să porți inelul de logodnă

Nu există o regulă general valabilă care să vizeze purtarea unei astfel de bijuterii, ci de fapt, este vorba doar de o serie de convenții sociale pe care le poți respecta sau nu. 

Până la urmă, poți purta inelul de logodnă așa cum îți dorești.

Iată ce opțiuni ai:

  • Poți purta bijuteria pe mâna dreaptă;
  • Poartă ambele pe aceeași mână – și inelul de logodnă și verigheta;
  • Poți alege să porți inelul de logodnă până la ceremonia de căsătorie și mai apoi verigheta;
  • Poartă inelul de logodnă doar la ocazii speciale.

Poti citi și....... toate, despre bijuterii și ceasuri

Pentru reparațiile la inele de logodna ne gasiți la adresa de mai jos.