Istoria și tradiția smaraldului

aprilie 2, 2023 De admin Oprite

Verdele luxuriant al smaraldului a liniștit sufletele și a entuziasmat imaginația încă din antichitate. Numele său provine de la cuvântul grecesc antic pentru verde, „smaragdus”. Pliniu cel Bătrân din Roma a descris smaraldul în Istoria sa naturală, publicată în secolul I d.Hr.: „…nimic nu este mai verde” a fost verdictul său. El a descris folosirea smaraldului de către primii lapidari, care „nu au o metodă mai bună de a-și reface ochii decât să se uite la smarald, culoarea sa moale, verde, reconfortând și înlăturându-le oboseala și lasitudinea”. Chiar și astăzi, culoarea verde este cunoscută pentru a reduce stresul și oboseala ochilor.

Există și alte pietre prețioase verzi, cum ar fi turmalina și peridotul, dar smaraldul este cel care este întotdeauna asociat cu cele mai luxuriante peisaje și cele mai verzi. Irlanda este Insula de Smarald. Seattle, în statul american Washington, este Orașul de Smarald. Cea mai sacră icoană religioasă a Thailandei se numește Buddha de Smarald, chiar dacă este sculptată din jadeit verde.

Primele mine de smarald cunoscute au fost în Egipt, datând din anul 330 î.Hr. până în anii 1700. Cleopatra era cunoscută pentru o pasiune pentru smarald și l-a folosit în podoabele ei regale.

Smaraldele din zona ce este acum Columbia, au făcut parte din jefuirea ei când exploratorii spanioli din secolul al XVI-lea au invadat Lumea Nouă. Incașii foloseau deja smaralde în bijuterii și ceremoniile lor religioase de 500 de ani. Spaniolii, care prețuiau aurul și argintul mult mai mult decât pietrele prețioase, schimbau smaraldele cu metale prețioase. Meșterii lor au deschis ochii regalității europene și asiatice asupra măreției smaraldului.

Smaraldul - Ce este si cum arata
Vizionează mai multe pe canalul nostru

Smaraldul este cel mai faimos membru al familiei berilului. Legendele l-au înzestrat pe purtător cu capacitatea de a prevedea viitorul când smaraldul a fost pus sub limbă, precum și de a dezvălui adevărul și de a fi protejat împotriva vrăjilor malefice. Se credea că smaraldul vindecă boli precum holera și malaria. Se credea că purtarea unui smarald dezvăluie adevărul sau falsitatea jurământului unui iubit, precum și face pe cineva un vorbitor elocvent.

Legenda mai spune că smaraldul a fost una dintre cele patru pietre prețioase date de Dumnezeu regelui Solomon. Se spunea că aceste patru pietre l-au înzestrat pe rege cu putere asupra întregii creații.

Culoarea sa reflectă o nouă creștere de primăvară, ceea ce o face alegerea perfectă a unei pietre de naștere pentru luna mai. Este, de asemenea, piatra prețioasă pentru a douăzecea și a treizeci și cinci-a aniversăre de nuntă.