Totul despre Argint

Argintul, 

ca si aurul, a fost legat inca din timpuri stravechi de religie, moneda sau troc.

Ornamentele din argint, vesela de ceremonie si decoratiunile au jucat un rol important in traditiile spirituale sau religioase ale multor civilizatii antice sau moderne.

Piese decorate din argint, unele datand inca din anul 4000 i.Hr., au fost descoperite in mormintele din Egiptul Antic, unde argintul era mai apreciat decat aurul datorita dificultatii de extragere a acestui material.

La incasi

 Argintul era considerat un metal pretios care reprezenta “lacrimile Lunii”.

Crezurile religioase, superstitiile si folclorul multor popoare din jurul lumii sunt presarate cu referinte la argint, un simbol al bunatatii, puritatii si luxului. Traditiile spirituale din toata lumea atribuiau puteri speciale de curatare sau vindecare ale argintului.

Totul despre argint

Argintul

Al carui simbol chimic este “Ag”, este mai raspandit decat aurul sau platina, un fapt care se reflecta in valoarea lui de pe piata.

Argintul este unul dintre cele mai lucioase metale. Cand este lustruit, reflecta mai mult de 90% din lumina naturala detectata de ochiul uman.

Din acest motiv, este des intalnita montura de argint cu pietre transparente, pentru ca reflexia puternica a acestuia intensifica stralucirea pietrelor.

Precum 

Aurul si platina, argintul nu intra in reactie cu majoritatea substantelor chimice, nu rugineste sau oxideaza si este relativ durabil.

Una dintre reactiile chimice care afecteaza argintul este cea cu sulfidul de hidrogen, un poluant atmosferic care cauzeaza un film de suprafata inchis la culoare, numit “negreala”, insa murdaria de pe un obiect de argint poate fi indepartata cu usurinta.

Argintul 

Este, de altfel, si foarte maleabil si ductil. Poate fi transformat foarte usor intr-un fir subtire sau in alte forme. Atunci cand se lucreaza cu argintul, loviturile pot face ca metalul se rupa. Mesterii rezolva aceasta problema prin incalzirea periodica a metalului, astfel incat metalul sa-si schimbe microstructura si sa devina mai puternic si in acelasi timp mai maleabil.

Obiectele din argint pot fi finisate cu o mare varietate de modele decorative sau texturi.

Argintul pur este prea moale pentru a fi utilizat in industria bijuteriilor fara sa fie combinat cu alte metale. El este combinat in special cu unul anume: cuprul, cu care creeaza aliaje foarte usor. Cel mai comun aliaj cu argint este binecunoscutul argint “925”.

Totul despre argint

Dacă vrei sa repari bijuterii și ceasuri te asteptăm

Totul despre argint

Argintul 999

Acest tip de argint este cel mai apropiat de elementul chimic pur. Este ștanțat cu .999, ceea ce indică o puritate de 99.9%. Restul de 0.1% constă din oligoelemente, aflate în cantitate nesemnificativă. Acest tip de argint are o strălucire foarte fină și are o culoare mai cenușie.

Argintul pur este însă destul de moale și se va zgâria, se va fărâma sau își va schimba forma destul de ușor. Din acest motiv, este mai puțin întrebuințat la bijuterii, deoarece articolele nu pot fi purtate în condiții optime pentru perioade lungi de timp.

Cu toate acestea, are și beneficii, cum ar fi faptul că este ușor de modelat, fixându-se fără lipire. Având în vedere că este un metal moale, își găsește cel mai bine locul în confecționarea colierelor și a cerceilor, care sunt piese de bijuterie mai puțin supuse loviturilor și zgârieturilor.

Argintul 925

Argintul Sterlin (sau „Sterling’, cum este cunoscut internațional) este standardul de calitate a bijuteriilor  în majoritatea piețelor din lume. Este un aliaj de argint de 92.5%, fiind completat, de obicei, cu 7.5% cupru (există posibilitatea completării cu nichel în loc de cupru).  Celelalte metale sunt adăugate la aliaj pentru a crește duritatea, astfel că metalul va rezita mai mult timp, creându-se și culoarea și strălucirea atât de apreciate de consumatori.

Argintul 925 este cea mai cunoscută nuanță de argint. Este foarte luminos și strălucitor, dar își poate pierde din lustru cu timpul. Această pierdere poate fi amânată folosind produse speciale pentru îngrijirea argintului.

Un avantaj al argintului 925 este faptul că poate fi lipit și reformat în cazul în care bijuteria se rupe sau zgâriată. Cel mai probabil, bijuteriile dumneavoastră din argint sunt confecționate chiar din acest aliaj!

Placarea cu argint

Acest procedeu presupune un produs metalic de bază care este acoperit cu un strat extrem de subțire din argint, aplicat pe suprafață. Chiar și atunci când bijuteriile sunt descrise fac fiind placate cu argint, conținutul total de metal prețios este o mică parte din procent. Bijuteriile placate cu argint au, în general, costuri accesibile.

Partea negativă la acestea este faptul că, în timp, stratul de argint se va uza și va lăsa expus metalul de dedesubt. Aceste bijuterii nu vor avea o ștanță de calitate, ci doar sigla producătorului ca garanție a produsului.

Argintul tibetan

Argintul tibetan și multe alte aliaje care sunt descrise ca argint tribal sunt, de fapt, aliaje de metale de bază care doar au aparența argintului. Conținutul aliajelor variază foarte mult și multe dintre ele nu conțin nicio urmă de argint veritabil.

Unele dintre aceste importuri conțin metale periculoase, cum ar fi plumbul. Se recomandă atenție sporită atunci când achiziționați astfel de bijuterii. Este recomandat să nu fie date sub nicio formă copiilor.

Bijuteriile tribale pot fi frumoase, dar rețineți că valoarea acestora constă în designul lor, nicidecum în valoarea materialului.